Stighudar – Vad är det?

stighudar

När man går på topptur är det viktigt att man har väl fungerande stighudar med sig. Att gå på topptur är mycket populärt för tillfället. Det är riktigt modernt att göra det, riktigt inne att testa på det. Men många vet inte hur viktigt det är med rätt slags utrustning för att få en lyckad topptur. En av dessa viktiga utrustningar är stighudar.

Att gå på topptur betyder att bestiga ett snöklätt berg där kanske ingen annan gått tidigare, i alla fall inte sedan senaste snöfallet. Att vandra på dessa ställen är definitivt inte någon barnlek och det krävs planering och minst en erfaren person med i gänget. När du vandrar så vandrar du inte med skidorna på. Det kanske känns självklart. Men under själva toppturen kommer det att inträffa tillfällen då du inte orkar ta av dig skidorna varje gång du ska röra dig åt något håll annat än nedåt. Kort förklarat så är stighudar någonting du fäster under skidorna för att få grepp.

När du väljer stighudar är det viktigt att välja rätt. Det finns nämligen riktigt mycket dåliga exemplar ute på marknaden som du absolut borde se upp för. Men utöver detta finns flera olika typer av stighudar. För det första är det materialet du bör se över. Antingen väljer du stighudar gjorda av syntet eller gjorda av mohair. De som är gjorda av syntet har bäst grepp och hjälper dig således mest att ta dig uppför backen. Den självklara nackdelen med syntet är att det är sämre glid när du ska nedför. Alternativet till syntet är alltså stighudar gjorda av mohair. Mohair har bättre glid nedför men sämre fäste när du ska ta dig uppför. Motsatsen alltså. Mohair behöver skötas om lite mer än syntet, medan syntet tar upp mer plats av din packning. Det finns dessutom flera varianter som blandar ihop dessa två olika material i samma stighudar.

Många andra detaljer bör ses över innan inköp görs. Bland annat om du ska köpa stighudar som redan är skurna till dina specifika skidor eller om du ska köpa stighudar som du själv måste skära ut i efterhand. Är det första gången du handlar stighudar rekommenderar vi det enklaste alternativet. Fjellpuls är en svensk återförsäljare av stighudar som har både en webbshop och en fysisk butik i Östersund.