Olja till träskidor såväl som båtar

Linoljan kommer ifrån växten lin. Man utvinner den genom att pressa linfrön. Den har många olika användningsområden. Allt ifrån matlagning till rostskydd.

Behandla träskidor

Det jag har använt linolja till mest är att behandla mina träskidor med det. Det behåller färgen, formen och ger också skidorna väldigt bra glid innan man ska ut i antingen backen eller spåret.

Matlagning

Linoljan är inte lika vanligt som rapsoljan eller olivoljan, men den har sina fördelar. Den innehåller bland annat mycket nyttiga fettsyror som exempelvis Omega 3. Därför kan den ersätta fisk som äts alldeles för lite i Sverige. Äter du lite fisk är linoljan något du kanske borde börja använda i din matlagning.

Rostskydd

Linolja används som rostskydd, speciellt för järn. Dessutom är det bra om järnet redan har börjat rosta. Oljan tränger in i järnet och förhindrar fortsatt rostning.

Rötskydd

Man använder mycket linolja i båtbranschen. Oljan är nämligen perfekt mot rötskydd. Precis som med järnet tränger oljan in i träet och medans det torkar expanderar det och skapar ett perfekt motstånd mot vatteninträngning. Det smarta med linoljan är att det inte bara skyddar ytan på träet, utan det skyddar träet rakt igenom. Skador på ytskiktet gör då inte att vatten kan läcka in. Ett svenskt företag som säljer linolja främst till båtbehandling är Claessons. Läs mer på deras hemsida http://www.claessons.com/tips_trabat.asp.

Det finns en del olika sorters linoljor. De kommer alla från linfröet med efter att ha hanterats på olika sätt har de en del olika karaktärer och egenskaper.

Rå linolja

Den råa linoljan är direkt från linfröet. Den är relativt ljus och tunnflytande. Den råa linoljan används för det mesta till att tillverka standolja (som vi beskriver nedan), oljefärger och kitt. Den råa linoljan är helt naturligt och helt ofarligt. Är den inte smutsig är den till och med nyttig för människan. Den här oljan torkar inte så snabbt, utan det tar i alla fall ett par veckor.

Kokt linolja

Det finns olika sorters kokt linolja. De är alla tyngre, mörkare och mer trögflytande än den råa linoljan. Den här oljan bildar ett skikt när den torkar, och den utvidgar sig dessutom, vilket gör att den är perfekt för att skapa en skyddande effekt. Den torkar också snabbare, på bara några dagar.

Standolja

Standoljan är den tjockaste och mest trögflytande linoljan. När den torkar skapar den ett hårt skydd, perfekt för hårda väder. Därför används den mycket i utomhusfärg. Standoljan är tyvärr spröd och har lätt för att gå sönder. Problemet när man skapar utomhusfärg löstes genom att blanda kokt linolja med standolja.

Var försiktigt när du handskas med linolja. Speciellt den kokta linoljan oxiderar snabbt och har egenskapen att den avger värme. Därför kan bränder lätt förekomma om man inte är försiktig. Penslar ska förvaras i vatten, spån bör slängas eller dränkas.

olja