post

Dyr eller billig bilinredning

Att köpa bil är för många en stor affär, och man vill att alla detaljer ska bli perfekta, eftersom att man spenderar mycket tid och pengar att välja just sina detaljer. En av de viktigaste saker för många är bilinredning. En bilinredning kan komma i många utföranden och kan verkligen förändra intrycket av en bil, så det är inte konstigt att det är viktigt för många att verkligen sätta dessa detaljer perfekt. Detta är något som biltillverkarna också vet om, och därför finns det idag otroligt många saker att fundera över med sin bilinredning. Man måste t.ex. fundera över vilket material och hur ens paneler ska se ut, för detta kan betyda mycket vid ett första intryck av en bil. Dessutom ger olika material på bilinredning olika känsla av kvalité. Majoriteten skulle nog säga att de vill få sin bil att ha så hög kvalité som möjligt, och här kan valet av material på bilinredning betyda mycket. Har man t.ex. träpaneler och skinnklädsel ger det förmodligen ett högre kvalitetsintryck än plastpaneler och tygklädsel. Men det är ju också en prisfråga. För med en högre kvalité på materialen kommer också (oftast) en högre kostnad. Och visst är det viktigt med dessa detaljer i sin nya bil, men man kan fråga sig hur mycket det är värt ur ett rent kostnadsperspektiv. Om bilen är din drömbil och man inte har sparat så mycket på kostnaderna i övrigt finns det förmodligen ingen anledning att börja när det är dags att välja bilinredning. Men i vissa situationer kan man spara mycket pengar genom att ta det lite billigare alternativet, om man kan leva med den kvalitetsskillnad det för med sig. Det är mycket att tänka på när man ska köpa bil, och alla val faller i slutändan på den individuella smaken. Det kommer finnas många val att göra när man ska köpa bil, och bilinredning är bara ett av dem.

post

Bandslipmaskin – för både proffset och hemmafixaren

Renovering kan vara ett tungt och långdraget projekt, vare sig man renoverar hemma själv eller om man arbetar med det. Därför är det extra viktigt att vara informerad om vilka maskiner som kan underlätta i arbetet. För de som jobbar i branschen är denna maskin vi skriver om en självklarhet, men för de som är mindre erfarna kan det vara givande att läsa vidare. Med en bandslipmaskin kan du underlätta det tunga arbetet avsevärt. Med en bandslipmaskin kan du enkelt grovslipa större ytor i ditt hem, utan att behöva anställa någon. Har du stora projekt som att bygga en veranda som behöver slipas, gamla golv som behöver fixas till eller en helrenovering av sommarstugan så är en bandslipmaskin en fantastisk produkt för att förenkla arbetsprocessen. Det kan vara avskräckande att ta sig an ett stort projekt, men med rätt verktyg och maskiner kommer du långt.

En av fördelarna med bandslipsmaskiner är att de kan användas för massa olika arbetsområden, även om de kanske främst associeras med grovslipning av olika material. Du kan arbeta på allt från mindre ytor som köksbänkar till större ytor som hela trägolv eller altaner, och maskinen är faktiskt inte så svår att hantera som man till en början kanske tror.

Nedan listar vi tre punkter som kan hjälpa dig i valet av just din bandslipmaskin.

  1. Bandslipmaskiner består generellt sätt av tre delar: slipband, motor och spånutsug. Dammuppsamlingen i spånutsuget är av särskild vikt eftersom ett överflöd av damm leder till både en sämre prestanda och arbetsmiljö. Ett tips är därför att leta efter maskiner som har ett munstycke som du kan koppla ihop med grovdammsugaren. På så vis motverkar du att området blir alldeles dammigt och att miljön försämras.
  2. För att kunna slipa något behöver du givetvis sandpapper. Slippappret du köper till fästs på slipbandet. För att undvika att för mycket slippapper avverkas är det klokt att leta efter modeller som har en medföljande ram. Ramen skyddar och gör så att mindre papper avverkas.
  1. Bandslipmaskiner kommer i oändligt många modeller och prisklasser. Ha alltid i åtanke att du ofta får det du betalar för. En lite dyrare maskin är nästan alltid bättre och bidrar till en renare arbetsmiljö än de billigare. Om funderar på att köpa en bandslipmaskin som håller över tid och kan användas många gånger kan det därmed vara bra att investera i en modell för en liten saftigare summa.
post

Bildelar online

Enkelt att hitta delar

Nu är sommarsäsongen igång och det är dags att ge sig ut på vägarna på motorcyklar och cabbar. Det är många sommarfordon som behöver lite extra kärlek innan det är dags att bege sig ut på äventyr. Ibland kan det vara olja och spolarvätska som ska fyllas på, men ibland behöver man göra lite mer omfattande saker med sitt fordon. Om man behöver byta ut en eller flera delar på sitt fordon kan vi tipsa om Eklunds bildelslager. De har en väldigt användarvänlig hemsida där man kan beställa bildelar online. Om man skriver in registreringsnumret på fordonet får man upp alla bildelar som finns inne och som passar fordonsmodellen. Det går såklart även att söka direkt på en bildel för att se om den finns inne. Det kan knappast bli smidigare att hitta det man behöver!

Bildelar på posten

Om man köper bildelar online så blir det enklare än att åka till affären för att köpa. Du slipper att åka dit, köpa varan, lasta in den och köra hem med den. Genom att beställa bildelar online skickas dina varor hem till dig och du får ta emot dem antingen direkt hemma hos dig eller vid en uthämtningsplats i närheten. Att söka efter bildelar online och köpa dem genom internet gör att man sparar mycket tid och besvär.

Få ut mer av sommaren

Har man beställt sina bildelar online får man tid över att göra de roliga sakerna istället. En sådan roligare sak är att piffa upp sitt fordon inför sommaren och ge sig ut på vägarna med sina vänner. Nu när världen har fått internet finns det inte längre någon anledning att ägna timmar och åter timmar åt att vandra runt på stan och leta efter de saker man behöver. Inte ens bildelar behöver man åka iväg för att köpa. Det tycker vi är en väldigt trevlig sidoeffekt av den tekniska utvecklingen. Ha en trevlig sommar! Och ta det försiktigt där ute på vägarna!

post

Att äga en Breitling Superocean!

Att äga en Breitling Superocean är för många en dröm som aldrig går i uppfyllelse. Det är ett armbandsur av absolut högsta kvalitet, gjord av klocktillverkare i världsklass. Om du äger en Breitling Superocean så är du en av de lyckliga som har möjlighet och råd med denna klenod. Om du är på jakt efter en klocka du kan vara stolt över och som du kan ha kvar för resten av livet så är Breitling Superocean definitivt ett alternativ för dig att se över. Bara att äga en Breitling räcker i sig, men Superocean är en av många favoriter de erbjuder.

Om du är osäker på om det är värt att lägga så pass mycket pengar på en klocka som du faktiskt gör när du investerar i en Breitling Superocean så ska du här få lite mer kött på benen i ämnet. Hemligheten ligger i att se köpet som en investering istället för ett klassiskt köp. Det mesta man köper, som inte är antikviteter eller hus, går ned i värde över tid. Men en Breitling Superocean kommer definitivt inte att följa den trenden. Du kommer att ha en klocka som är mer värd om 1, 5, 10 eller 50 år än vad den är vid investerings-läget. En anna sak att tänka på är hur mycket pengar du kommer att lägga på klockor om du väljer sämre kvalitet. Du kommer förmodligen att behöva byta klocka med några års mellanrum, någonting du slipper om du investerar i en Breitling Superocean. Dessutom kommer du att spara tid genom att slippa leta nya klockor du gillar.

Men detta är naturligtvis bara bieffekter av din investering. När du äger en Breitling Superocean så äger du ett armbandsur av högsta kvalitet som både drar åt sig blickar och som blir en bra grund i arvet till dina barn. Du kommer helt enkelt att klä dig i historia.

post

Underställ i syntet, ull eller bomull?

För att göra dina utomhusaktiviteter trivsammare behöver du ha bra underställ på kroppen. Det finns många olika typer av underställ, vilken som anses bäst beror både på smak och åsikt men också på vad det är för typ av aktivitet som de ska användas till.

När ska du använda ditt underställ?

Ska du använda ditt underställ till högintensiv träning eller är det mest ett underställ för att undvika att du fryser under kalla dagar? Är det väldigt kallt när du ska använda den under din träning eller är det relativt bra temperatur ute? Det är nämligen så att vissa underställ är bättre på vissa saker, medan andra fokuserar på något annat som du kanske är i behov av. Om du ska springa intervall en höstkväll behöver du inte samma underställ som om du ska gå långa promenader i fjällen när det är många minusgrader.

Syntet eller ull

Du kommer att stöta på underställ gjorda av syntetmaterial och av ull. Båda har fantastiska egenskaper. Om du vill ha ditt underställ i ull så bör du leta efter merinoull. Det är den finaste ullen och den hjälper till att hålla dig varm och torr även om det är fuktigt ute. Ditt svett kommer transporteras ut samtidigt som merinoullen inte bli fuktig eller obekväm. Merinoull kliar inte och luktar inte. Den är väldigt värmande, så om det inte är så kallt när du ska använda ditt underställ så är syntetmaterial kanske bättre för dig. Den värmer inte på samma sätt som merinoull, men den hjälper dig att behålla din kroppstemperatur. Ditt svett transporteras ut på samma sätt som merinoull gör.

Aldrig bomull

Det sämsta valet du kan göra när du köper underställ är att välja underställ gjorda i bomull. Bomull transporterar inte ditt svett utan suger åt sig det, blir blött, tungt och obekvämt. Ditt svett kommer dessutom att kylas ned om det är kallt ute vilket gör att du blir kall. I bra affärer kan du inte hitta underställ i bomull, men om du skulle göra det så välj bort det direkt.

Kolla denna videon om hur ska man använda underställ:

post

Tre olika typer av skjortor

Vad är egentligen skillnaden mellan casual skjortor, business skjortor och festskjortor? Ibland kan det vara svårt att veta vilken i kategori skjortan man funderar på att köpa ska placeras. Det finns lite olika typer av skjortor och det finns olika tillfällen då de passar bäst att använda dem på. Det kan vara bra att veta de generella skillnaderna så att du inte kommer klädd i någon av dina casual skjortor när du egentligen borde klätt dig mer festligt.

Business skjortor

En business skjorta kallas ofta för en finskjorta. Denna skjorta ska du inte använda på avslappnade platser. Det är ingen skjorta du har till ett par shorts på sommaren när du promenerar i staden. En business skjorta passar perfekt till kostym och bör användas till tillfällen då kostym är nödvändigt. Detta betyder att business skjortor används på vardagar till jobbet av dem som arbetar på en arbetsplats där kostym krävs. En business skjorta bör inte vara i starka färger och stoppas oftast in innanför byxorna.

Casual skjortor

Casual skjortor är lite av motsatsen till business skjortor. Skjortor i denna kategori är i ett material som är mjukare och inte lika glansigt. Du kan klä dig i casual skjortor utan att ta en kavaj ovanpå, även om det ofta fungerar bra det också. Casual skjortor kan ha starkare färger och behöver inte stoppas in i byxorna. De passar fint till jeans, chinos och shorts och används främst vi avslappnade tillfällen och i vardagen av de som gillar att klä sig i skjortor.

Linneskjortor

Om det är sommar och varmt ute, exempelvis på semestern, så är en linneskjorta totalt nödvändigt för dig som vill klä dig i skjorta. Det är en perfekt sommarskjorta som faktiskt godkänns som skrynklig. Linneskjortan är mycket tunn och sval och fungerar till det mesta man vill klä sig i en varm sommardag.

post

Crossfit är så himla kul

Greg Glassman, en gymnast från USA, uppfann den mycket omtyckta och väl beprövade träningsformen Crossfit. Den har numera spridit sig världen över och namnet Crossfit som från början är namnet på träningsorganisationen Greg Glassman driver är numera globalt känt namnet för träningsformen i sig.

När du tränar Crossfit så tränar du hela kroppen. Det är nämligen en blandning mellan konditionsträning och styrketräning. Det är en träningsform för alla, oavsett vikt, längd, form, rytmkänsla eller erfarenhet inom träning. Olika träningsformer har olika mål. Springer du långa distanser ofta så är ditt mål att få en bättre kondition och möjligtvis att väga mindre eftersom detta bidrar till bättre resultat i löpningen. Tränar du tyngdlyftning och äter stora mängder mat, gärna med höga halter av protein, så är troligtvis ditt mål att få dina muskler att växa så mycket som möjligt, likt bodybuilding. När du tränar Crossfit så är målet att få en så vältränad kropp som möjligt. Detta betyder att du både tränar kondition så att du kan springa längre sträckor utan att bli andfådd och få håll. Det betyder också att du tränar tyngdlyftning så att dina muskler kan växa vilket leder till att du orkar bära tyngre saker. Allting däremellan ingår också i Crossfit. Målet är att skapa en atlet av dig. En vältränad person som orkar mer för varje gång du tränar.

Träning ska vara roligt. Ofta är detta problemet för många. Det känns svårt att hitta en träningsform som passar en själv. Man identifierar sig inte med någon av de sorters träningsformer men känner till. När man väl hittat en träningsform och lärt sig den så är problemet att det är tråkigt kvar. Detta måste ändras. Det ska inte vara tråkigt att träna. Det ska inte vara ett måsta. Att träna ska vara kul. Testa på Crossfit om du känner att du behöver en förnyelse i ditt förhållande till träning. Du kommer kanske att bli förvånad över hur roligt det kan vara.

Precis som i de flesta andra fysiska aktiviteter är det viktigt att ha rätt kläder. För just Crossfit kläder så har jag fått upp ögonen för CLN Athletics. De är specialiserade på kläder för crossfit. Läs mer och kolla sortimentet via länken.

Jag har åkt Vasaloppet!

Ja, första söndagen i mars stod jag i startledet i Sälen. Cirka 11 timmar senare körde jag i mål i Mora och fick viska till mig själv: “I fäders spår för framtids segrar”. Vilken känsla det var. Och vilken stämning det var under de 9 mil som vi åkte. Över allt hördes glada tillrop och hejarop. Det gjorde att man orkade även när hela kroppen skrek NEEEEJ!

Jag bifogar en youtube-video från årets Vasalopp. Givetvis var backen efter den långa startrakan en frustrerande upplevelse.

Cykeljacka

De senaste åren har en sport ökat lavinartat bland motionärer: cykelsporten. Aldrig förr har lopp som Vätternrundan sålt slut sina platser. Och Cykelvasan säljer bort 12 000 platser på tre minuter. Sporten som utövas på två hjul har helt klart fått ett rejält uppsving den senaste tiden. Kortärmat och kortbent är naturligtvis idealiska kläder för detta, men med en kall vår och försommar har behovet av ett nytt plagg eskalerat – alla cyklisters nummer ett på önskelistan: en cykeljacka.

Många tillverkare har sålt slut på cykeljackor helt och hållet. Det som finns kvar som ett alternativ till en cykeljacka är idag den klassiska löparjackan. Båda har egenskaper av att stå emot både vind och regn, men det finns en sak som gör en cykeljacka unik – den formsydda konstruktionen och ryggfickorna. Att den är formsydd och sitter oerhört tight på kroppen hänger ihop med att luftmotståndet ökar avsevärt så fort en enda liten del från cykeljackan sticker ut och tar vind. Sedan har vi ryggfickorna, de idealiska förvaringsplatserna för resgodis, mellanmål, verktyg och extraslang.

Är du på jakt efter en cykeljacka trots att halva sommaren har gått så lär du få skynda dig. Många butiker vill bli av med sina lager – om de inte redan har sålt slut på alla former av värmande kläder.

Historien bakom världens populäraste sport – fotboll

Fotbollsarena

Det finns inte många människor i världen som aldrig hört talas om sporten fotboll. Fotboll spelas överallt. I världens centrum bland skyskrapor skapas fotbollsplaner i bur-liknande omhängen så att ungdomar kan spela. I byarna i de fattigaste delarna av Afrika tillverkas bollar av plastpåsar så att barnen där kan spela. Över allt spelas sporten som är den mest utövade av alla sporter som finns.

Trots detta så vet inte många var ifrån sporten kommer. Vilka spelade fotboll först? Var det engelsmännen, vars elitliga är den äldsta och där några av de äldsta fotbollsklubbarna finns? Eller är det Italien, där fotboll är otroligt populärt och där den spelats sedan 1400-talet? Kanske är det Brasilien, där fotboll snarast kan ses som en religion och där alla barn vill bli fotbollsproffs?

Nej, faktum är att fotbollens ursprung ligger i Kina. Kina, som inte alls är speciellt duktiga på fotboll och där sporten inte alls har stort fäste spelade alltså fotboll först. Redan för 2300 år sedan utövades sporten, visserligen med annorlunda regler men generellt sätt samma system. Två lag som möter varandra, två mål gjorda av nät uppspänt mellan bambustänger och en boll gjord av läder och fjädrar som skulle sparkas in mellan bambustängerna. Likheten är alltså slående. FIFA, som är det internationella fotbollsförbundet, har klargjort att kineserna bär ursprunget till sporten vilket får ses som korrekt.

Men inte åker man till Kina om man vill se världens bästa fotboll? Nej, då får man ta sig till England, Spanien, Italien eller Tyskland. Dessa ligor är de bästa och här spelar de bästa spelarna från hela världen. Vill du se den absoluta toppfotbollen så är det en match i Champions League du ska gå på. Där möts de bästa lagen från varje lands liga. Vinnaren i England kanske möter vinnaren i Spanien. Snacka om bra fotboll.