Markiser i vått och torrt

markiserregnochsol

I ett land som Sverige kan man tro att efterfrågan på markiser inte är särskilt stor. Med våra korta somrar och kalla vintrar tror man ju att svenskar försöker suga i sig så mycket sol som möjligt när den är framme. Ändå kan det vara rätt skönt att sätta sig ner i skugga och ta en paus från solen de där heta dagarna, sen är det rätt skönt att kunna springa mellan markiser i Stockholm och ta skydd en regnig dag.

Sveriges ombytliga väder får man ta med i beräkningen för att ta hand om markiserna ordentligt. De är väldigt utsatta för väder och vind. Därför är det viktigt att ta bra hand om dem och se till att de inte blir utsatta för onödiga risker. En bra grundregel att ha är: skulle du vara vilja sitta ute i det här vädret? Om svaret är nej; fäll in markiserna, de vill inte heller vara ute.

Den typ av väder du bör vara mest uppmärksam på är om det går vindbyar. Med den stora tygyta som markiser har och den hopfällbara ställningen gör markiser till ett perfekt luftfång. Ökar vinden i styrka så klarar inte ställningen av att hålla emot. Markiserna är designade för att kunna röra sig upp och ner men vänder vinden plötsligt eller ökar i styrka har den inte mycket att sätta emot.

Undvik att fälla in markisen när den är blöt. Om du måsta fälla ihop den trots väta se till att fälla ut den så snart som möjligt och låta den torka.

Markiser är designade för att vara helt utfällda, även om det också finns möjlighet att bara fälla ut det halvt. Är det dock dåligt väder är det bäst att inte fälla ut dem alls.

De är vattentåliga och klarar av att vara ute under regn, även om det är mer påfrestande för dem. De är dock inte anpassade för snö, så var noga med att inte låta snö ligga kvar på markisen. Belastningen blir då för stor och markisen riskerar att gå sönder.

En markis av hög kvalitet och rätt hantering håller länge och ger en skön oas heta dagar och under lätta regn.