post

Hur väljer jag rätt 3D-skrivare.

3D-skrivare är fascinerande och tekniken utvecklas snabbt. Idag kan du få en 3D-skrivare för några tusenlappar, och utbudet är enormt. Så vad ska man tänka på innan man skaffar en 3D-skrivare?

Vad ska man ha en 3D-printer till?
Det vanliga när man säger 3D-skrivare är nog tanken kids som skriver ut actionfigurer till olika brädspel, men användningsområdet är naturligtvis mycket större än så. Det finns en många som använder 3D-skrivaren till att skriva ut reservdelar, allt från ventiler till skruvar och muttrar. Smidigt och snabbt när något går sönder. Det finns privatpersoner som har använt 3D-skrivare för att göra fullt fungerande protetiska armar. För personer med teknisk bakgrund och CAD-färdigheter kan 3D-skrivare hjälpa till att påskynda processen med att bygga prototyper till en ny uppfinning.

Innan du köper din första (eller din andra eller tredje) 3D-skrivare finns det några saker att tänka på.

 1. Skrivartyp
  Det finns tre vanligaste typerna, vilka var och en är lämplig för användare med olika erfarenhetsnivåer. Till exempel föredrar hobbyister att använda skrivaren Fused Deposition Modelling (FDM), som värmer och extruderar plast. Den här typen är den billigaste av de tre och modellerna på denna lista är FDM-modeller. Den andra typen är Stereolitography, där skrivaren använder ultraviolett ljus och ljuskänslig vätska för att härda 3D-modellen. Den tredje typen kallas Selective Laser Sintering (SLS) och den använder lasrar som smälter pulvret till en 3D-utskrift.
 2. Upplösning påverkar priset och hastigheten.
  Upplösningen är den nivån på detaljerna du får i utskriften. Ju lägre upplösning, desto mer information kan skrivaren skriva ut, men modellen blir hackig och ”bucklig”. Med högre upplösning bli modellen jämnare och slätare. Högkvalitativa skrivare kan skriva ut upp till 50 eller 70 mikron. Upplösningen påverkar utskriftstiden kraftigt.
 3. Vilka material går det printa med?
  De vanligaste materialen i 3D-skrivare är PLA (poly-mjölksyra) och ABS (akrylnitrilbutadienstyren) som är termoplaster och kommer som trådar som du måste byta ut när de tar slut. Avancerade modeller stöder fler material, som TPU, TPE, HIPS, PC, NYLON, ASA, PP, PETG, PVA, Glass Fiber Infused, Carbon Fiber Infused, Metal Fill eller till och med Wood Fill.

  4. Printekonomi
  Skriver du ut mycket så kan man faktiskt köpa printmaterial som pellets på bulk. Pellets finns i många material och färger. Med hjälp av en fillment-extruderare kan du värma upp pellets och pressa ut den till en tråd som passar din 3D-skrivare. Priset blir då avsevärt lägre än att köpa färdig tråd.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/nogaseo3/gotakanalrannet.se/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *