Historien bakom världens populäraste sport – fotboll

Fotbollsarena

Det finns inte många människor i världen som aldrig hört talas om sporten fotboll. Fotboll spelas överallt. I världens centrum bland skyskrapor skapas fotbollsplaner i bur-liknande omhängen så att ungdomar kan spela. I byarna i de fattigaste delarna av Afrika tillverkas bollar av plastpåsar så att barnen där kan spela. Över allt spelas sporten som är den mest utövade av alla sporter som finns.

Trots detta så vet inte många var ifrån sporten kommer. Vilka spelade fotboll först? Var det engelsmännen, vars elitliga är den äldsta och där några av de äldsta fotbollsklubbarna finns? Eller är det Italien, där fotboll är otroligt populärt och där den spelats sedan 1400-talet? Kanske är det Brasilien, där fotboll snarast kan ses som en religion och där alla barn vill bli fotbollsproffs?

Nej, faktum är att fotbollens ursprung ligger i Kina. Kina, som inte alls är speciellt duktiga på fotboll och där sporten inte alls har stort fäste spelade alltså fotboll först. Redan för 2300 år sedan utövades sporten, visserligen med annorlunda regler men generellt sätt samma system. Två lag som möter varandra, två mål gjorda av nät uppspänt mellan bambustänger och en boll gjord av läder och fjädrar som skulle sparkas in mellan bambustängerna. Likheten är alltså slående. FIFA, som är det internationella fotbollsförbundet, har klargjort att kineserna bär ursprunget till sporten vilket får ses som korrekt.

Men inte åker man till Kina om man vill se världens bästa fotboll? Nej, då får man ta sig till England, Spanien, Italien eller Tyskland. Dessa ligor är de bästa och här spelar de bästa spelarna från hela världen. Vill du se den absoluta toppfotbollen så är det en match i Champions League du ska gå på. Där möts de bästa lagen från varje lands liga. Vinnaren i England kanske möter vinnaren i Spanien. Snacka om bra fotboll.